Centrul pentru Îngrijirea Sănătăţii

Centrul pentru Îngrijirea Sănătăţii

Reţea Internaţională de Sănătate

Pagina de Acasă  /   Sănătate şi Frumuseţe  /  Acnee hormonală la adulți

Acneea hormonală la adulți: cauze și tratament

Acneea hormonală la adulți: cauze și tratament Specialiștii spun că acneea este cauzată de hormoni, dar nu au existat examinări serioase ale acestui fenomen până în prezent. Cercetările efectuate recent au stabilit că aproape 50% dintre femeile se confruntă cu erupții de acnee la adulți în săptămâna dinaintea ciclului menstrual.

Ceea ce este interesant la acneea hormonală la adulți este faptul că nu pot fi tratate prin metodele obișnuite de terapie. Antibioticele topice și retinoizii topici sunt inutile în acest caz. Acordați atenție următoarelor fapte pentru a identifica acneea hormonală:

  • Acneea a apărut prima dată la vârsta adultă;
  • Erupția acneei se intensifică înainte de menstruație;
  • Raport privind perioadele menstruale neregulate;
  • Glande sebacee hiperactive în zona feței;
  • Hirsuties (nivelul ridicat de păr de pe față sau chiar păr în locuri atipice);
  • Creșterea nivelului unor hormoni masculini în sânge.

Ce este acneea hormonală la adulți?

Acneea hormonală la adulți este o afecțiune a pielii care afectează bărbații și femeile de peste 40 de ani, adesea declanșată de fluctuații hormonale. Spre deosebire de acneea adolescentă, care este cauzată predominant de creșterea producției de sebum în timpul pubertății, acneea hormonală la adulți este legată de dezechilibre hormonale legate de îmbătrânire. Aceste dezechilibre pot rezulta din menopauză, andropauză sau schimbări ale hormonilor legați de stres, care pot stimula producția de ulei în piele și pot provoca focare de acnee.

Acneea hormonală sau acneea hormonală la adulți este, de asemenea, cunoscută sub numele de acnee vulgară, cauzată de tulburarea stării pielii care apare din cauza supraproducției de hormoni androgeni în organism. Se spune că testosteronul sau androgenul este principalul hormon sexual care se găsește atât la bărbați, cât și la femei. Acneea hormonală la adulți este cauzată de producția excesivă de androgeni în organism.

Hormonii androgeni tind să stimuleze glandele sebacee care produc o cantitate mare de ulei natural sau sebum în piele. Acest sebum produs se adună în porii sau foliculii părului și mai târziu se amestecă cu celule moarte și bacterii, ducând la formarea de pete sau coșuri.

Acneea hormonală este destul de frecventă să apară în timpul pubertății, dar în anumite cazuri, poate continua să apară la persoanele în vârstă. De asemenea, se observă că adolescenții sau adolescenții suferă mai mult de acnee hormonală din cauza modificărilor hormonale care participă la corpul lor în acea perioadă.

De asemenea, în această perioadă, acneea hormonală este mai vizibilă la bărbați în comparație cu femeile din cauza faptului că bărbații produc mai mult testosteron decât femeile. În timp ce femeile ar putea suferi mai mult de astfel de acnee în timpul ciclurilor naturale pe care le suferă, care includ sarcina, menstruația și menopauza.

Înțelegerea cauzelor unice ale acneei hormonale după 40 de ani este primul pas către găsirea unor soluții eficiente. Prin abordarea dezechilibrelor hormonale și adaptarea obiceiurilor de îngrijire a pielii și a stilului de viață, persoanele pot gestiona această afecțiune și pot obține o piele mai curată și mai sănătoasă.

Simptomele acneei hormonale la adulți

Acneea hormonală la adulți se manifestă diferit de acneea adolescentă și are de obicei caracteristici specifice care o fac identificabilă. Această afecțiune afectează în mod obișnuit bărbații și femeile de peste 40 de ani și este legată de modificările hormonale din organism, care declanșează modele unice de formare a acneei. Recunoașterea acestor simptome este esențială pentru tratamentul și gestionarea adecvată.

Loc

Semnul distinctiv al acneei hormonale este locația sa. Apare adesea pe partea inferioară a feței, în special în jurul liniei maxilarului, bărbiei și gâtului. Aceste zone sunt deosebit de sensibile la fluctuațiile hormonale, făcându-le predispuse la erupții. Leziunile acneice pot include un amestec de puncte negre, puncte albe și coșuri chistice inflamate. Acneea chistică, în special, este profundă, dureroasă și adesea lasă cicatrici dacă nu este tratată prompt.

Cicluri

Acneea hormonală este de obicei persistentă și reapare în cicluri, adesea agravându-se în anumite perioade ale lunii pentru femei din cauza fluctuațiilor menstruale sau în timpul menopauzei. Bărbații ar putea observa cicluri similare de exacerbare a acneei din cauza stresului sau a modificărilor dietetice care influențează hormonii.

Rezistență

O altă caracteristică distinctivă a acneei hormonale la adulți este rezistența sa la tratamentele standard pentru acnee fără prescripție medicală. Multe produse care vizează eliminarea acneei nu reușesc să abordeze dezechilibrul hormonal subiacent, lăsând afecțiunea neschimbată sau chiar agravată. În loc să se usuce, pielea poate deveni iritată sau sensibilă, complicând eforturile de tratament.

Modificări ale pielii

Persoanele cu acnee hormonală pot experimenta, de asemenea, modificări însoțitoare ale pielii, cum ar fi ulei excesiv în unele zone sau uscăciune în altele, deoarece echilibrul natural al pielii este perturbat. Erupțiile pot coincide cu alte simptome hormonale, inclusiv subțierea părului sau fluctuațiile de greutate, indicând schimbări hormonale sistemice. Înțelegerea acestor simptome ajută persoanele și furnizorii de servicii medicale să aleagă tratamente țintite. Prin identificarea semnelor unice ale acneei hormonale, bărbații și femeile de peste 40 de ani pot lucra pentru o piele mai curată cu terapii care abordează cauzele hormonale principale.

Dezvoltarea acneei hormonale la adulți

În timp ce unii adulți pot începe să-și dezvolte acneea abia de la 20 sau 30 de ani, o anumită cantitate dintre ei pare să nu o depășească niciodată, trecând la vârsta adultă cu aceleași erupții. Se întâmplă din cauza modificărilor nivelului hormonal. Când o femeie se apropie de menstruație, nivelul de estrogen scade. Ovarele după ovulație produc progesteron, iar acest hormon stimulează glandele sebacee. Acneea vine ca rezultat al acestui lucru.

Development of Adult Hormonal Acne
Unele femei însărcinate sunt afectate de acnee cauzată de hormoni. În timpul celui de-al treilea trimestru, glandele lor sebacee cresc producția de ulei, provocând erupții frecvente. Există femei care suferă de focare de acnee după menopauză, deoarece nivelul de testosteron crește în timp ce nivelul de estrogen scade.

După cum puteți vedea, adulții pot avea probleme cu acneea pe parcursul întregii lor vieți, de la pubertate până la bătrânețe. Este posibil ca aceste probleme să nu dispară odată cu vârsta și chiar să se agraveze.
Dacă doriți să obțineți rezultate excelente, consultați dermatologul care vă va ajuta să găsiți cel mai bun tratament pentru acnee.

Cauzele acneei hormonale

Acneea provocată de influența hormonală începe la vârsta de 20-25 de ani, uneori este topică pentru adolescenți și uneori femeile mature o pot avea. Coșurile acneice adulte apar de obicei pe față, în special pe bărbie și maxilar. Dar uneori există urme de acnee pe piept sau spate. Indiferent de faptul că acneea adultă influențată hormonal este rareori severă și se manifestă de obicei ca mici noduli inflamatori și papule, femeile care suferă de boală nu se pot abține să nu se întrebe: cum începe?

Se știe că glandele noastre suprarenale încep să producă un androgen, dehidroepiandrosteron sulfat (DHEAS), când suntem încă copii de aproximativ 10 ani. De asemenea, la izbucnirea pubertății, alți doi androgeni, așa-numiții hormoni "masculini", dehidrotestosteronul (DHT) și testosteronul, încep să acționeze în corpul femeilor. Toate stimulează glandele sebacee să producă mai mult ulei natural al pielii sau sebum.

De aceea, atât de mulți adolescenți suferă de piele grasă și acnee. Iar băieții, care au mai mulți hormoni "masculini", suferă de acnee la adolescenți mai des decât fetele.
Spre deosebire de acneea adulților, acneea adolescenților este adesea ușor de tratat.
Nivelul hormonilor este foarte flexibil la corpurile tinere. Tratamentele de primă linie vor ajuta în majoritatea cazurilor și includ ca retinoizi topici și peroxid de benzoil, susținuți de antibiotice orale.

Dar după îmbunătățirea inițială poate veni o perioadă în care nivelul hormonal se schimbă și organismul nu mai reacționează la terapie. În astfel de cazuri, procedura de tratament hormonal pentru acnee la adulți ar trebui modificată și este adesea sugerat să încercați pastile naturale pentru acneea hormonală.

Factori comuni care declanșează acneea hormonală la adulți

Există unele persoane care ar putea experimenta mai mult acnee hormonală din cauza factorilor ereditari.

După cum am menționat anterior, pubertatea este un alt factor care poate declanșa acneea hormonală. Pubertatea este perioada de vârstă în care adolescenții ajung la maturitate sexuală și devin capabili de reproducere. Corpul (atât bărbații, cât și femeile) în această perioadă suferă numeroase modificări hormonale. Corpul masculin, în comparație cu femeile, produce hormoni androgeni excesivi care sunt responsabili pentru formarea coșurilor sau a petelor pielii. Femeile de cealaltă parte suferă și de acnee hormonală din cauza unui dezechilibru al hormonilor din organism.

Factors That Trigger Hormonal Acne in Adults
Factori care declanșează acneea hormonală la adulți
Dar cei mai comuni factori despre care se știe că declanșează acneea hormonală la adulți includ:

  • Deficitul de minerale și vitamine - Este evident să spunem că vitaminele și mineralele joacă un rol pozitiv în menținerea echilibrului hormonilor din corpul nostru. Prin urmare, absența diferitelor minerale și vitamine în dieta de rutină poate face ca organismul să nu aibă o imunitate sporită, necesară organismului pentru a lupta împotriva virușilor și infecțiilor la care organismul este predispus.
  • Stresul glandelor suprarenale crește producția de hormoni, atât la bărbați, cât și la femei. Reacția cauzată de stres este responsabilă pentru agravarea stării pielii.
  • Aportul excesiv de zaharuri și alimente grase - Aportul excesiv de alimente bogate în zaharuri și grăsimi poate provoca, de asemenea, acnee hormonală la adulți. Motivul cauzei acneei se datorează în principal faptului că corpul nostru stochează mai multă grăsime pe care o consumăm și care mai târziu se înfundă în porii pielii. În plus, aportul ridicat de zahăr poate provoca inflamații pe piele din cauza supraproducției de insulină în organism.
  • Menstruație, menopauză, sarcină - O femeie în timpul ovulației, sarcinii sau menstruației experimentează o scădere bruscă a hormonului sexual estrogen în corpul lor. Acest declin al hormonului estrogen este însoțit și de creșterea testosteronului care declanșează în continuare formarea acneei vulgare.
  • Acumularea de piele moartă - Celulele moarte ale pielii sunt, de asemenea, responsabile pentru apariția acneei pielii. Celula pielii care se adună în pori se amestecă cu uleiul pielii (sebum) pentru a da naștere petelor sau coșurilor pielii.
  • Utilizarea steroizilor - Utilizarea excesivă a steroizilor poate provoca, de asemenea, acnee hormonală la adulți. Utilizarea steroizilor stimulează producția de testosteron la bărbați, ceea ce duce la un dezechilibru al hormonilor în organism și dă naștere la probleme legate de piele.
  • Prezența bacteriilor în porii pielii - Prezența bacteriilor în foliculii de păr duce la formarea de coșuri sau pete întunecate pe față.

Impactul acneei hormonale asupra bărbaților și femeilor de peste 40 de ani

Acneea hormonală poate afecta semnificativ bărbații și femeile de peste 40 de ani, influențând atât aspectul fizic, cât și bunăstarea emoțională. În această etapă a vieții, când mulți oameni se așteaptă ca problemele lor de piele să se diminueze, apariția acneei poate fi frustrantă și neașteptată.

Efecte fizice

Impactul fizic al acneei hormonale depășește petele temporare. Leziunile acneice, în special cele chistice, pot fi dureroase și pot lăsa cicatrici de durată dacă nu sunt tratate corespunzător. În timp, acest lucru poate duce la textura și decolorarea neuniformă a pielii, care pot necesita proceduri dermatologice avansate pentru a fi corectate.

În plus, acneea hormonală perturbă adesea echilibrul natural al pielii, provocând probleme simultane, cum ar fi ulei excesiv în unele zone și uscăciune în altele. Pentru persoanele care gestionează deja semnele îmbătrânirii, cum ar fi ridurile și pielea lăsată, acneea adaugă un alt strat de îngrijorare.

Efecte emoționale și psihologice

Impactul emoțional al acneei hormonale este la fel de semnificativ. Erupțiile în zonele vizibile, cum ar fi fața, pot avea un impact negativ asupra stimei de sine, făcându-i pe indivizi conștienți de aspectul lor. Acest lucru poate duce la retragere socială, anxietate sau chiar depresie, mai ales atunci când acneea persistă în ciuda eforturilor de a o gestiona. Pentru profesioniștii din această grupă de vârstă, acneea vizibilă ar putea afecta încrederea în timpul interacțiunilor sociale sau de muncă, adăugând stres la un stil de viață deja solicitant.

Impactul mai larg asupra stilului de viață

Gestionarea acneei hormonale necesită adesea ajustări ale stilului de viață care pot fi dificile. Rutinele specializate de îngrijire a pielii, modificările dietetice sau nevoia de medicamente eliberate pe bază de rețetă ar putea deveni parte din viața de zi cu zi. Aceste schimbări pot părea împovărătoare, mai ales pentru persoanele care echilibrează mai multe responsabilități.
Înțelegerea impactului larg al acneei hormonale este esențială pentru găsirea unor soluții de tratament cuprinzătoare. Abordarea atât a efectelor fizice, cât și emoționale poate ajuta bărbații și femeile de peste 40 de ani să-și recapete încrederea și să mențină o piele mai sănătoasă și mai curată.

Tratamentul acneei hormonale la adulți

Acneea hormonală atât la bărbați, cât și la femei poate fi tratată cu următoarele 2 metode: tratamente fără prescripție medicală și medicamente eliberate pe bază de rețetă.

Tratament fără prescripție medicală pentru acneea hormonală la adulți

Natural Treatment for Adult Hormonal Acne
Tratament natural pentru acneea hormonală la adulți
  • Apă și săpun - Curățarea ușoară a feței cu apă și săpun de 2 ori pe zi poate ajuta la tratarea corectă a acneei hormonale. Mai mult, trebuie avut în vedere faptul că acest tratament hormonal pentru acnee la adulți nu va elimina acneea deja existentă pe piele, ci va reduce impactul inflamației cauzate de acnee.
  • Produse de curățare - Produsele de curățare conțin adesea acid glicolic, peroxid de benzoil, acid salicilic și sulf care sunt utile pentru tratamentul acneei. Utilizarea excesivă a produselor de curățare trebuie evitată, deoarece ar putea chiar să dăuneze pielii sau să provoace alte probleme ale pielii.
  • Acid salicilic - Vărsarea anormală a celulelor poate fi controlată pe piele cu ajutorul acidului salicilic. Acidul, totuși, nu are niciun efect asupra producției de sebum și, de asemenea, nu ucide nicio bacterie. Acidul este responsabil pentru desfundarea porilor pentru a preveni leziunile în caz de acnee mai ușoară.
  • Alcool și acetonă - Acetona ajută la îndepărtarea uleiului de pe suprafața pielii, în timp ce alcoolul este folosit ca agent antibacterian ușor. Ambii agenți sunt folosiți împreună pentru a usca pielea și de obicei au un efect redus asupra acneei.
  • Sulf - Sulful este o componentă care este utilizată în multe medicamente pentru acnee în combinație cu alte substanțe, cum ar fi acidul salicilic și alcoolul. Deoarece are un efect marginal asupra acneei; Sulful nu este în general recomandat de dermatologi pentru tratamentul acneei hormonale la adulți.
  • Peroxid de benzoil - În caz de acnee ușoară, medicul ar putea recomanda un tratament hormonal pentru acnee cu un medicament non-prescriptiv care are o anumită cantitate de peroxid de benzoil. Peroxidul de benzoil ajută la distrugerea bacteriilor care provoacă probleme de acnee. Pentru a ține acneea la distanță, compusul trebuie utilizat continuu timp de cel puțin patru săptămâni. Spre deosebire de alte produse prescrise fără prescripție medicală, nu afectează producția de sebum și acneea revine atunci când încetați să utilizați compusul. Utilizarea excesivă a peroxidului de benzoil poate provoca uscăciune a pielii sau iritații ale pielii; Prin urmare, trebuie să aveți grijă în momentul aplicării soluției.
  • Gel retinoid topic - Gelul retinoid topic este util în scăderea inflamației și umflăturii pielii, precum și în creșterea creșterii celulelor. Gelul oprește formarea noilor coșuri pe piele. În comparație cu alte tratamente neprescrise pentru acneea hormonală, gelul retinoid topic poate dura 8-12 săptămâni pentru a arăta rezultatele dorite.
  • Ceaiul verde - Ceaiul verde poate fi consumat pentru a scădea nivelul inflamației din organism. În afară de a urma practica locală a regimului de îngrijire a pielii, se poate lua în considerare consumul de câteva căni de ceai verde pe zi pentru a energiza pielea automat.
  • Pastile pe bază de plante pentru acneea hormonală - Există sute de pastile pe bază de plante, organice și naturale pentru acneea hormonală disponibile pe piață care garantează o soluție eficientă pentru a scăpa de acneea hormonală. Cu toate acestea, o parte din aceste pastile pentru acneea hormonală este puțin probabil să aibă multe beneficii, deoarece odată ce încetați să le luați, acneea va apărea din nou după un anumit interval de timp.

Tratamente pe bază de prescripție medicală pentru acneea hormonală la adulți

Prescription Treatment for Adult Hormonal Acne
Tratament pe bază de prescripție medicală pentru acneea hormonală la adulți
  • Retinoizi sau derivați de vitamina A - Aceste tipuri de medicamente sunt disponibile sub formă de pastile orale pentru acnee hormonală și loțiuni topice. Aceste medicamente ajută la ștergerea acneei moderate până la severe prin normalizarea pielii. Retinoizii pot fi utilizați în combinație cu alte produse pentru tratamentul acneei hormonale la adulți, cum ar fi antibioticele orale și peroxidul de benzoil pentru a accelera efectul de eliminare a acneei. Deși retinoizii topici nu au prea multe efecte secundare, utilizarea lor nu este recomandată femeilor care alăptează sau însărcinate. Efectele secundare minore asociate cu acest produs includ uscăciune, roșeață și mâncărime a pielii.
  • Acid azelaic - Se spune că acest medicament are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii care ajută la scăderea acneei hormonale. Gelul sau crema este, de asemenea, folosit pentru a vindeca un alt tip de afecțiune care este cunoscută popular sub numele de rozacee.
  • Contraceptive orale - Medicii sugerează adesea femeilor pilule contraceptive pentru a reduce efectul hormonilor masculini testosteron asupra acneei care crește pe piele. Aceste contraceptive sunt limitate pentru a fi utilizate numai de pacientele de sex feminin și arată rezultatele dorite în perioada de timp de 3 până la 4 luni. Unele dintre efectele secundare asociate cu pilulele contraceptive pentru acneea hormonală includ greață, sensibilitate la sâni, creștere în greutate și cheaguri de sânge.
  • Spironolactonă - Acest medicament este utilizat în special pentru blocarea acțiunii hormonilor organismului asupra glandelor sebacee prezente pe piele. Acest tip de medicament este util pentru femeile a căror acnee se agravează în timpul menstruației.

De ce suplimentele naturale sunt ideale pentru bărbați și femei după 40 de ani

Pentru bărbații și femeile de peste 40 de ani care se confruntă cu acnee hormonală, suplimentele naturale oferă o soluție convingătoare care se aliniază atât cu nevoile lor de sănătate a pielii, cât și cu bunăstarea lor generală. Spre deosebire de medicamentele tradiționale care pot avea uneori efecte secundare dure, suplimentele naturale oferă o modalitate mai blândă și mai durabilă de a gestiona acneea și de a preveni viitoarele focare.

Siguranță și efecte secundare minime

Unul dintre principalele avantaje ale suplimentelor naturale pentru tratamentul acneei este profilul lor de siguranță. Multe medicamente pentru acnee pot duce la efecte secundare precum uscăciune, iritație sau roșeață și pot chiar perturba bariera naturală a pielii. În schimb, suplimentele naturale făcute din ierburi, vitamine și minerale sunt în general bine tolerate, cu risc minim de reacții adverse. Deoarece funcționează cu procesele naturale ale organismului, sunt adesea mai blânde cu pielea, în special pentru cei cu pielea sensibilă sau alte probleme legate de vârstă, cum ar fi uscăciunea sau subțierea pielii.

Compatibilitate cu alte tratamente

Suplimentele naturale pentru acnee pot fi utilizate împreună cu alte tratamente sau medicamente de îngrijire a pielii, făcându-le o opțiune versatilă pentru persoanele care doresc să-și îmbunătățească pielea. Fie că este vorba de o rutină personalizată de îngrijire a pielii, terapie hormonală sau modificări ale stilului de viață, suplimentele naturale susțin procesele de vindecare și echilibrare ale organismului fără a interfera cu alte tratamente. Acest lucru le face ideale pentru adulții de peste 40 de ani care pot folosi diferite abordări pentru a aborda îmbătrânirea pielii și acneea în același timp.

Prevenire și rezultate pe termen lung

În timp ce multe tratamente tradiționale pentru acnee oferă doar o ușurare temporară, suplimentele naturale ajută la abordarea cauzelor principale ale acneei hormonale, în special dezechilibrele în estrogen și testosteron. Prin promovarea echilibrului hormonal pe termen lung, aceste suplimente pot ajuta la reducerea frecvenței și severității focarelor de acnee în timp. În plus, oferă adesea alte beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea funcției imunitare, o digestie mai bună și o elasticitate sporită a pielii, făcându-le o soluție ideală pentru cei care caută atât prevenirea acneei, cât și bunăstarea generală.

Pentru persoanele de peste 40 de ani, suplimentele naturale oferă o modalitate holistică, eficientă și sigură de a aborda acneea hormonală, susținând în același timp pielea și sănătatea generală pe termen lung.
Citiți mai multe despre tratamentul natural al acneei la adulți 


comments powered by Disqus